Polska obfituje w przepiękne, różnorodne krajobrazy których uroki warto poznawać wraz z najbliższymi. Mapa kulinarnych tradycji naszego kraju jest szczególnie godna uwagi. Poszukiwanie doznań w regionalnych kuchniach pozwoli nie tylko na odkrycie ich walorów, otworzy nas na niecodzienne doświadczenia ale także sprawi, że cała rodzina będzie mogła poczuć się niczym odkrywcy.

Ważne aby planując wypoczynek, znaleźć miejsce które oferuje swoim gościom możliwość kosztowania smaków tradycyjnych dla danego obszaru, oraz pozyskiwanych z lokalnych produktów. Jako właściciel obiektu turystycznego na Sądecczyźnie wiem, jak ważna dla odwiedzających nas Gości jest możliwość spróbowania oraz smakowania tradycyjnej kuchni oraz wędlin własnego wyrobu. Pozwala to na promowanie i ocalenie naszej tożsamości kulturowej. Region obfituje w wykorzystywane przez nas tradycje kuchni łemkowskiej (np. podawane Gościom kluseczki ziemniaczane: hałuszki), sady, gospodarstwa z których pozyskać można świeże mleko- na bazie którego powstają masła, kefiry, śmietana, twarożek, oraz góralskie osady gdzie wyrabia się owcze sery jak bundz, oscypek czy bryndza. Beskidzkie lasy bogate są w prawdziwki, kurki czy rydze z których przyrządzane są rozmaite zupy, sosy i marynaty.

Wspólne posiłki podczas wypoczynku powinny być celebrowane. Okazją ku temu są rodzinne wyjazdy, gdy uwolnieni od obowiązków możemy razem zacieśnić więzi podczas wspólnych rozmów przy stole. Fantastycznie, jeżeli tematem takich dyskusji może stać się smak i zapach lokalnych potraw. Polecam Państwu, aby mapa wakacyjnych przygód była bogata także w te pełne polskich smaków.

Katarzyna Latacz-Smoleń

Villa Źródło