Proste i pyszne ciasteczka, których przygotowanie można powierzyć nawet najmłodszym.

Potrzebne będą:
– 2 i 1/2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 jajko
– 200 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa)
– 1/2 szklanki cukru
– szczypta soli
– paczka lub dwie czekoladowych drażetek

W robocie kuchennym lub ręcznie rozcieramy masło i cukier. Dodajemy sól, mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu jajko. W międzyczasie grzejemy już piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Kiedy ciasto utworzy jednolitą kulę masy, lepimy z niej małe kuleczki i kładziemy na blasze. A następnie je rozgniatamy na płasko (można to zrobić denkiem szklanki). W placuszki wciskamy dość głęboko dowolną liczbę drażetek. Uwaga! Jeśli pomagają nam dzieci, liczba drażetek na ciastkach w żaden sposób nie odpowiada wyjściowej liczbie drażetek w paczce! Gdzieś giną. Prawdopodobnie wpadają do mysiej dziury. Ciasteczka pieczemy 15-20 minut na złoty kolor. A potem się delektujemy!